Powiązane
  • Transport w dzisiejszych czasach
    Kiedyś, jeśli mowa o transporcie, niestety nie mieliśmy takich możliwości, jak teraz. Wszystko dochodziło znacznie później, a na zwyczajną odpowiedź listem, czekało się niekiedy nawet kilka miesięcy. Trzeba było wykazać …
  • Giełdy samochodowe
    Giełdy samochodowe są to miejsca, gdzie właściciele pojazdów chcą je sprzedać osobiście. Takie miejsca znajdują się głównie w większych miastach, gdzie zainteresowanie tego typu miejscami jest o wiele większe. Oczywiście …
Strony
Najnowsze komentarze

    Jaki rodzaj deski do krojenia wybrać?

    Dawniej na rynku był dostępny tylko jeden rodzaj desek do krojenia. Były one drewniane i nie mieliśmy specjalnie dużego wyboru jeśli o tę kwestię chodzi. W dzisiejszych czasach mamy do czynienia ze zróżnicowaniem pod tym kątem. Poza tradycyjnymi deskami, można dostać w sklepach też deski szklane, kamienne, plastikowe czy też wykonane z jeszcze innych materiałów. Deski drewniane są dobre, pod warunkiem jednak, że zostały powleczone specjalną warstwą impregnującą. Jeśli tak się nie stało, wtedy szybko mogą „łapać” wilgoć i różne soki wypuszczane przez krojone jedzenie, co niekoniecznie dobrze na nie wpłynie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są deski wykonane ze szkła. Te najczęściej sprawują się bardzo długo, trzeba jedynie uważać na to, aby ich nie potrzaskać. Coś za coś – świetnie się na nich kroi, nie rysują się, są stabilne, jednakże czasem też, jeżeli są duże wielkością, trudno z nich zrzucać jedzenie do garnka, bo są też ciężkie. Nowym stosunkowo pomysłem są deski plastikowe. Zwłaszcza takie cienkie, które pozwalają na wyginanie się i dzięki temu łatwiejsze umieszczanie pokrojonych produktów w garnku czy rondlu. Problem z nimi jednak jest taki, że nie da się na nich położyć nic gorącego, ponieważ od razu zaczynają się topić.

    Leave a Reply