Powiązane
  • Zorientuj się, jakie masz możliwości
    Bez wątpienia każdy z nas jest najbardziej zadowolony wtedy, kiedy ma szansę wyboru tego, co najbardziej mu odpowiada. Jednakże każdy z nas jest inny i bez wątpienia posiada nieco odrębne …
  • Ostrzenie noży a przygotowywanie potraw
    Tajniki sztuki kulinarnej leżą w drobiazgach. Jeśli chcemy naprawdę dobrze gotować i w ogóle – przygotowywać posiłki, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób robić to od początku do końca. Przede wszystkim …
Strony
Najnowsze komentarze

    Jaki rodzaj deski do krojenia wybrać?

    Dawniej na rynku był dostępny tylko jeden rodzaj desek do krojenia. Były one drewniane i nie mieliśmy specjalnie dużego wyboru jeśli o tę kwestię chodzi. W dzisiejszych czasach mamy do czynienia ze zróżnicowaniem pod tym kątem. Poza tradycyjnymi deskami, można dostać w sklepach też deski szklane, kamienne, plastikowe czy też wykonane z jeszcze innych materiałów. Deski drewniane są dobre, pod warunkiem jednak, że zostały powleczone specjalną warstwą impregnującą. Jeśli tak się nie stało, wtedy szybko mogą „łapać” wilgoć i różne soki wypuszczane przez krojone jedzenie, co niekoniecznie dobrze na nie wpłynie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są deski wykonane ze szkła. Te najczęściej sprawują się bardzo długo, trzeba jedynie uważać na to, aby ich nie potrzaskać. Coś za coś – świetnie się na nich kroi, nie rysują się, są stabilne, jednakże czasem też, jeżeli są duże wielkością, trudno z nich zrzucać jedzenie do garnka, bo są też ciężkie. Nowym stosunkowo pomysłem są deski plastikowe. Zwłaszcza takie cienkie, które pozwalają na wyginanie się i dzięki temu łatwiejsze umieszczanie pokrojonych produktów w garnku czy rondlu. Problem z nimi jednak jest taki, że nie da się na nich położyć nic gorącego, ponieważ od razu zaczynają się topić.

    Leave a Reply