Powiązane
  • Kulinaria, czyli przygoda z gotowaniemKulinaria, czyli przygoda z gotowaniem
    Przygoda z gotowaniem potrafi przerodzić się w coś długiego i niesamowicie wartościowego. Ważne jest, abyśmy zaczęli z pasją i pewną dozą samokrytyki. Jeśli bowiem do tej pory nigdy nie zdarzyło …
  • Motoryzacja dla młodzieżyMotoryzacja dla młodzieży
    Motoryzacja dla każdego z nas jest sposobem na lepsze czasy, jak i na przekształcenie swojej doskonale funkcjonującej formy życia, z jakiej wielu z nas, stara się korzystać, by móc dodatkowo …
Strony
Najnowsze komentarze

    Smaki Węgier

    Jeśli lubimy jeździć za granicę, na pewno Węgry będą takim krajem, który nas zadziwi, również pod względem smaków. Przede wszystkim bowiem można tam zjeść dużo i niedrogo, a potrawy są niezwykle smaczne. Zwłaszcza będą smakowały tym, którzy uwielbiają bardziej pikantne dania. Na Węgrzech je się bowiem pikantnie. Z czego słynie ten kraj? Chociażby z salami, ale nie tylko. Najpopularniejszą potrawą jest bez wątpienia gulasz – nie jest to zupa, nie jest to zwykłe danie, ale coś pomiędzy. Dużo mięsa, dużo znanej węgierskiej papryki oraz przeróżnych innych warzyw i wspaniały smak. Oto, co jest typowe dla węgierskiej kuchni. Nie tylko jednak gulasz jest tak popularny. Jadąc na Węgry, warto również skosztować innych specjałów tego kraju. Przede wszystkim leczo, które również jest mięsne, ale które smakuje zupełnie inaczej aniżeli gulasz. Też bardzo smaczne – generalnie jeśli ktoś lubi jedno danie z kuchni węgierskiej, bez wątpienia będą mu się podobały również i inne smaki. Co ciekawe, z Węgier pochodzi również paprykarz. Jest to jednak paprykarz zupełnie inny od naszego rodowitego, szczecińskiego. Nie ma w nim ryżu, a dominuje również mięso, jak również – jak sama nazwa wskazuje – dość spore ilości papryki. Mięso i papryka dominują więc w kuchni tego kraju.

    Leave a Reply